A 10 legnépszerűbb burkolattrend 2016-ban


Bolognában minden év végén megrendezésre kerül a Cersaie, a burkolatgyártók legnagyobb kiállítása. Itt a legnevesebb olasz vállaltok mutathatják be a legújabb termékeiket és formálják jövő évi trendeket.

Idén az alábbi koncepciók lettek a legnépszerűbbek, amelyek irányt mutatnak a legújabb lakberendezési trendekhez:

1.

Különleges geometriai minták

Egy meglehetősen szokatlan és merész megjelenéshez nyúltak a tervezők, ahol a geometriai formák véletlenszerű keveréséből egy izgalmas kaleidoszkópszerű felületet alkottak.

2.

Minden, ami tégla hatású

Lehet rusztikus vagy csiszolt, kisebb vagy nagyobb méretű, a tégla ismét a legmodernebb trendek egyik alappillére. Használhatjuk önmagában, vagy más burkolatokkal kombinálva kül- és beltéren egyaránt.

Marca Corona Bricklane

Marca Corona Bricklane

3.

Halszálka mintázat

Idén nagy figyelmet kapnak azok a burkolatok, melyek formájukból és méretükből adódóan többféle módon is lerakhatóak, ezzel is bővítve a felhasználásuk lehetőségeit. Ebből adódóan reneszánszát éli a klasszikus halszálka minta és a chevron lerakási mód.

4.

Vonalak minden mennyiségben

A kevesebb néha több. A designerek ezt az elvet vallva visszanyúltak az alapokhoz és a legegyszerűbb és legletisztultabb formát, a vonalakat helyezték a reflektorfénybe. Természetesen nem szabad csak síkban gondolkodnunk, a háromdimenziós felületek épp olyan közkedveltek, mint kétdimenziós társaik.

5.

Objet D’art

A pop-art és a street art hatásaként az egyik legmodernebb és legmerészebb újítás idén, hogy a burkolatok már túllépnek az alapvető funkcionális és esztétikai tulajdonságaikon és átveszik a kiegészítő lakásdekorációk szerepét is. Így egy-egy falfelületet feldobhatunk a kollekció nyújtotta dekorelemekkel, melyek inkább képként funkcionálnak, de akár egyes darabokat önmagában is használhatunk anélkül, hogy a teljes felületet leburkolnánk.

6.

Lágy felületek

Legyen szó márvány-, fa- vagy cementhatású burkolatról, a markáns felületeket felváltották a lágy, meleg árnyalatú, puhatapintású lapok. Az eddig említett merészebb, karakteresebb irányzatokkal viszont kitűnően párosítható ez a visszafogottabb megjelenés.

7.

A szürke 50 árnyalata

Bár az utóbbi években egyre nagyobb teret nyernek az élénk színek, a szürke mégis egy örök kedvenc marad egyszerre természetes és elegáns megjelenésével, cement-, beton- vagy kőhatású felületével. Ezúttal ezt az időtálló klasszikust izgalmas mintákkal és egyedi textúrákkal tették még vonzóbbá.

8.

Háromdimenziós burkolatok

Az innovatív technológiáknak köszönhetően a burkolatgyártók egyre különlegesebb felületek létrehozására képesek. Legyen szó aszimmetrikus redőkről, geometrikus motívumokról vagy akár gyémánt alakú süllyesztett mintákról, az összhatás mindenképp figyelemfelkeltő.

9.

Minél nagyobb annál jobb

Ideje komolyabb figyelmet szentelni a „monumentális” alaplapokra. Nemcsak tágasabbá varázsolják a tereket, de a természetes felületek textúrája is jobban megelevenedik velük.

10.

Tengeri árnyalatok

Természetesen a sok felülethez, mintához és mérethez egy színpaletta is tartozik, mely a legújabb trendeket hivatott képviselni. Ide tartoznak az aquamarin és a türkiz árnyalatai, melyekkel egy kis tengerparti hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.