Burkolási típusok


Mikor anyagszükséglet számításra adjuk a fejünket, számos tényezőt figyelembe kell venni a helyiség alapterületén és az adott burkolat méretén túl. Néha a legpontosabb számítás és a 10% ráhagyás ellenére is előfordul, hogy a végeredmény nem az, amit elterveztünk.

Miért fordulhat elő ilyesmi?

A válasz egészen egyszerű… A burkolók igyekeznek figyelembe venni a szoba tájolását, a nyílászárókkal és sarkokkal kialakított helyzetét és ehhez mérten kezdik el letenni a burkolatot, hogy a végeredmény esztétikailag a legjobb legyen. Ehhez persze gyakran olyan vágásokhoz kényszerülnek, melyek megváltoztatják az eredeti anyagszükségletet.

Az optimális lerakás mellett persze a burkolási metódusok is nagyban befolyásolják a lefektetett lapok felhasználását.

Itt az idő, hogy egy kicsit jobban megismerjük ezeket a technikákat. Persze nem csak a mértani pontosság miatt, sokkal inkább azért, mert rengeteg lehetőséget teremt a helyiség végső megjelenését illetően.

 

A párhuzamos burkolás, mely azonos méretű négyzetekből áll és amennyire lehet, párhuzamos a falakkal. Természetesen feldobhatjuk az egyhangúnak tűnő falfelületeket némi izgalmas mintázattal is. Népszerű metódus és ebben az esetben az anyag kiszámítása sem szokott gondot okozni.

Ennek a változata a diagonál, melyben 45 fokkal elforgatjuk a négyzetes lapokat. Izgalmas összkép a végeredmény. Kültéren a megfelelő textúrával kombinálva a mediterrán kisvárosok romantikus hangulatát kelthetjük életre. 

Bár ehhez a hatáshoz már gyakran ilyen mintázatú lapokat gyártanak, ahogy ez a Mainzu kínálatában is látszik.

¼-es eltolással is fektethetjük a lapokat, akár a négyzetes, akár téglalap alakúakat is. Kicsivel dinamikusabb az összhatás, mint a párhuzamos burkolás esetében. Anyagszámítás szempontjából itt már adódhatnak meglepetések, attól függően, hogy honnan indítjuk a bukrolást és honnan indítottuk a számolást.

Párhuzamos burkolással a különböző oldalú, például a klasszikus 30×60-as lapokat is burkolhatjuk, padlóra és falra egyaránt. A hatás rendezett és decens lesz, illetve a matematikai anomáliák is messze elkerülnek bennünket. 

Míg persze ugyanezeket a tégalapokat letehetjük akár változó eltolással is a játékosabb végeredményért. Mint ahogy azt a fenti eltolásnál is említettük, ebben az esetben eltérhet a végeredmény az eredetileg számolt anyagszükséglettől, ha a tervtől eltér a minta. Ez elő tud fordulni akkor is, ha akár csak egy pici dőlés van a falak vonalában.

Akik pedig az utolsó két verzió köztes megoldását keresik, azoknak a kötésben letett metódust javasoljuk, mely főként a téglahatású lapoknál lesz kedvező. Annak függvényében, hogy milyen burkolatot választunk, lehet az összhatás indusztriális vagy akár mediterrán hangulatú is.

… és ha már a téglák felé vettük az irányt, akkor ne feledkezzünk meg a páros vagy akár négyes fordítással lerakott burkolatokról sem. Ezt a változatot elsősorban falra javasoljuk:

Folytassuk a felsorolást az L kötéssel, amely falon és padlón egyaránt fantasztikusan mutat. Az L kötés és a következő chevron chic metódus között az, hogy az egyik esetben téglalappal, míg a másikban rombuszokkal dolgozunk.

… és az elmaradhatatlan chevronnal, vagyis a halszálka mintával zárjuk az első részt, melyben az azonos méretű lapok fektetési változatait vizsgáltuk.

Ha pedig eddig nem kavarodtunk össze eléggé, akkor ehhez még jönnek a két méretből kombinálható lapok. Egy-egy falfelületen bátran kipróbálhatjuk, a végeredmény mozgalmas, mégsem tolakodó.

Vagy akár a három esetleg négy eltérő méretből állóak. Főleg kőhatású lapoknál bevett szokás a méretek ilyen módon való kombinálása, hisz a végeredmény még természetesebb hatást kelt. 

Egészen a moduláris kombinációig:

Természetesen a fahatású lapoknak további lehetőségeik vannak méretük miatt. 

Íme a 2 méretű burkolás változó eltolással:

Illetve az egymásra merőlegesen fektetett, hosszabb darabok, melyek a terek optikai elválasztására is alkalmasak. Ennek egy különlegesebb verziója, mikor más-más lapokat alkalmazunk.

Ez egyik személyes kedvenceink pedig a hatszögletű lapok, melyet nem a legegyszerűbb burkolni, ám a végeredmény mindenért kárpótol:

Az igazi trendimádóknak pedig végül, de nem utolsó sorban az eltérő formájú, méretű és felületű lapok egymással való kombinálása, melyhez igazán rutinos burkolót javaslunk!

Az igazán különleges hatás érdekében érdemes 3D látványtervet készíttetni a leendő helyiségről és akár többféle burkolási típust is kipróbálni, illetve egymás kombinációit. 

Apropó… Önnek már van hozzánk időpontja díjmentes látványtervezésre?

Itt foglalhat időpontot